Diskordianismi on kaaoksen palvontaa
Eristit palvovat nimikkojumalatartaan Eriitä (kreik. Roomalaisittain Diskordia), joka on kaaoksen, eripuran ja hämmennyksen ilmentymä. Eristisenä raamattuna tunnettu Principia Discordia kehottaa kaikkia diskordianisteja levittämään hämmennystä ja sisältää ohjeita siitä miten kieltää palvovansa kaaosta jäädessään kiinni itse teosta (Voit olla varma, että kohtaamasi eristi väittää jossain vaiheessa ettei usko Eriihin, koska Principia kieltää uskomasta mihinkään lukemaansa.). Erismi onkin kaikenmaailman trollien ja muiden ilkivallan harjoittajien suosiossa ja he kokevat kuuluvansa Eriin nk. Omppujoukkoihin, joka on yhteiskuntajärjestystä vavisuttava anarkistinen kokoelma yhteisöjä, jotka “seisovat yhdessä erikseen”.
Erismin yksi salakavalimmista ominaisuuksista on sen naamioituminen vitsiksi uskonnon sijaan. Pahaa-aavistamaton kansalainen saattaa lukea pyhää kirjaa kuvitellen sen olevan vain parodiaa järjestäytyneestä uskonnosta. Tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä kaaos on puhtaimmillaan pelkkiä ristiriitoja ja näin jokainen absurdi kuvaus uskonnollisista toimituksista johtaa lukijan yhä syvemmälle hämmennyksen ja täten Eriin valtaan. Ennen pitkää huvittunut käännynnäinen hakeutuukin “läpällä ja kännissä” paikalliseen eristiseen yhteisöön vannoakseen pyhää valaa Eriin edessä. “Terve Eris!” hän toistaa viisi kertaa pidätelleen naurua, joka on muuttumassa kaaoksen hurmokseksi koko seurakunnan julistaessa “Kaikki tervehtii Diskordiaa!”.
Myös diskordianismissa kuten muissakin uskonnoissa on oma luomiskertomuksensa. Dogma III - historia #2 “Kosmogonia” kuvaa sitä kuinka alussa oli TYHJYYS, jolla oli kaksi tytärtä ERIS ja ANERIS. (Huomaa isojen kirjainten käyttö, joka sekä korostaa jumaluuksien tärkeyttä että näyttää hieman hassulta minkä on tarkoitus tukahduttaa kriittistä ajattelua.) Eriin kerrotaan olleen raskaana ja synnyttäneen monia asioita, jotka koostuivat viidestä pyhästä eristisestä elementistä. Aneriin taas kerrotaan tulleen mustasukkaiseksi ja tehneen olemassaolevista asioista ei-olemassaolevia, mikä vain villitsi Eriitä luomaan lisää. Eristit siis pitävät kaaoksen Jumalatarta luojana ja tunnustavat myös tuhoamisaspektin korkeammaksi voimaksi. Toisin kuin kristinuskossa missä Luojan nähdään luoneen järjestystä, kerrotaan Principiassa Eriin luoneen alunperin epäjärjestystä ja vasta myöhemmin hetken mielijohteesta alkanut luokitella sitä järjestykseksi. Dogman mukaan Eris nimesi olemassaolon ja epäjärjestyksen “ERISTISEKSI” ja myötätunnosta yksinäistä sisartaan kohtaan olemattomuuden ja järjestyksen “ANERISTISEKSI”. On tuskin mahdotonta korostaa liiaksi sitä kuinka anarkistinen tämä maailmankatsomus on. Kun tuhoamisaspekti yhdistetään järjestykseen on seurauksena todellakin pelkkää kaaosta. Järjestyksen epävakauttaminen on vain peliä ja asioiden tuhoaminen pelkästään kosmisen järjestyksen mukaista. Eikä tässä vielä kaikki. Lopulta Tyhjyys synnytti vielä Eriille ja tämän siskolle veljeksi nimettömän HENKISYYDEN. Siitä kerrotaan, että se on ainoa aspekti joka ei tuhoudu kaiken muun muuttuessa olemattomaksi.Eristi siis näkee oman henkensä olevan tuhoutumaton ja siten suojassa diskordianismin harjoittamisen sivuvaikutuksilta. Dogma päättyy hybrikseen lainaten Hassan i Sabbahia “Kaikki on totta - Kaikki on sallittu!”
Jos tämä olisi tässä voitaisiin diskordianismin katsoa olevan vain uskonto jossa palvotaan Eriitä jonkin kunnollisen sijaan, mutta ei; Diskordianistien tiedetään myös sekaantuneen nk. kaaosmagiaan, missä uskomusjärjestelmät keksitään omasta päästä. Eristille ei riitä uskoa Principiaan vaan lisäksi pitää uskoa välillä vähän mihin sattuu. Jos unikeijuihin uskominen auttaa minua nukkumaan paremmin, niin mitä vahinkoa se aiheuttaa? Kysyy eristinen kaaosmaagi näennäisen viattomasti. Jätämme lukijalle harjoitukseksi pohtia minkälaiseen todellisuudesta irtautuvaan syöksykierteeseen tämä johtaa. Esimerkin tällaisesta eskalaatiosta tarjoaa Turun Eristisen Seuran suorittama Röllin invokaatio. Joku oli keksinyt, että Rölli ei olekaan Allu Tuppuraisen kehittämä mökkihöperö roolihahmo vaan oikeasti olemassaoleva entiteetti, joka voidaan kutsua paikalle pukeutumalla röllin asuun. Rituaaliin houkuteltu nuoriso traumatisoitui loppuelämäkseen, kun he joutuivat todistamaan demonin karkoitusta possessoituneesta erististä. Huhujen mukaan “Rölli” ei lähtenyt asuun sonnistautuneesta henkilöstä ennen kuin häntä hakattiin pesäpallomailalla.
Toivottasti tämä kirjoitus vakuutti siitä, että diskordianismi ei ole harmitonta läppää uskonnoista vaan pikemminkin vaarallista leikkimistä Eriin tulella, jolla saattaa olla vakavia seurauksia yksilön mielenterveyteen ja yhteiskuntakelpoisuuteen.
Maj Amara,
Turun Eristiseen Seuraan soluttautunut agentti
Kommentit
Lähetä kommentti