23


Luku 23 liitetään diskordianismiin, suurelta osin siksi, että 2+3=5 ja diskordianismin yksi keskeisistä opeista on niin kutsuttu Viiden laki (The Law of Fives). Tämä laki on Principia Discordian mukaan vanhin eristinen mysteeri. Sen mukaan ”[k]aikki asiat tapahtuvat viiden ryhmissä tai ovat jaettavissa tai kerrottavissa viidellä tai ovat jotenkin suoraan tai epäsuorasti ominaisia viidelle.” Eikä Viiden laki ole koskaan väärässä.

Yksi todistus Viiden lain toimivuudesta on se, että se näyttäytyy sitä vahvemmin, mitä tarkemmin ihminen ympäristöään tarkkailee. Samaa ajatusta soveltaa esimerkiksi Robert Anton Wilson Prometheus nousee -teoksessaan, missä yksi lukijalle esitetty tehtävä on tarkkailla maata ja etsiä kolikoita. Sen jälkeen tehtävää tulee tulkita siitä näkökulmasta, että kolikoita makaa maassa joka tapauksessa ja niihin törmää todennäköisesti jossain vaiheessa. Tämän jälkeen näkökulma muutetaan siihen muotoon, että mielellä voi muuttaa maailmaa ja kolikko on mielen voimalla manifestoitunut. Samalla tapaa voi ajatella vitosia olevan joka puolella joka tapauksessa, niiden ilmestyvän sinne, mistä niitä etsii tai – mikä mielenkiintoisinta – jonkun laittaneen vitosia tiettyihin nimenomaisiin paikkoihin. Oletko sinä oman universumisi luoja, vai onko kaikki viestejä universumilta sinulle? Miten nämä viestit tulisi tulkita?

Robert Anton Wilson ei ole täysin sattumalta valikoitunut kirjoittaja: luvut 23 ja 5 ovat merkittävässä asemassa Wilsonin ja Robert Shean Illuminatus! -trilogiassa, joka soveltaa diskordianistista filosofiaa ja salaliittoteoretisointia fiktiivisessä muodossa. Illuminatus koostuu kahden kirjoittajansa kolmesta teoksesta, joihin sisältyy viisi ”kirjaa”. 2+3=5.

Mistä kaikkialta numero 23 sitten löytyy, jotta siitä on voinut tulla niin monen pakkomielle? Esimerkiksi Nobel-palkitun taloustieteilijän John Forbes Nashin mielenterveyden pettäessä hän uskoi esiintyneensä Life-lehden kannessa Paavi Johannes XXIII:ksi naamioituneena (paavina 1958-1963. 1+9+5+8=23. Paavin valtakausi kesti 5 vuotta, eli 2+3). Nashin mukaan tämän todisti se, että hänen lempinumeronsa oli 23. Nash julkaisi eläessään 23 tieteellistä artikkelia. Nash vaimoineen kuoli auto-onnettomuudessa 23.5.2015 (!). Kirjailija William Burroughsin puolestaan kerrotaan tavanneen kapteenin nimeltä Clark, joka ajoi lauttaa Espanjan ja Marokon välillä. Clark kertoi Burroughsille tehneensä työtä 23 vuotta ilman onnettomuuksia, mutta tämän jälkeen Clarkin laiva upposi ja kapteeni kuoli onnettomuudessa. Saman päivän iltana Burroughsin ajatellessa tapahtunutta, hän sattui kuulemaan radiolähetyksen, jonka mukaan lento 23 Miamin ja New Yorkin välillä oli syöksynyt maahan. Lennon kapteeni oli ollut nimeltään Clark.

Luonnosta luku löytyy esimerkiksi ihmissolujen kromosomeista: sekä muna- että siittiösoluissa on yleensä 23 kromosomia, jotka muodostavat 46 kromosomin (23 kromosomiparin) alkion yhdistyessään. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa luodun biorytmiteorian mukaan ihmisen fyysisen biorytmin sykli on 23 päivää. Tällä hetkellä Maapallon akseli on kallellaan noin 23,5 astetta suhteessa kiertorataansa. Tämä asteluku vaihtelee 40 000:n vuoden sykleissä 22,1 asteesta 24,5 asteeseen (2+2+1=5; 2+4=6=2*3).

Mitä matematiikkaan tulee, kaksi jaettuna kolmella muodostaa luvun 0,666…, mistä luonnollisesti voisi halutessaan vetää myös yhteyksiä kristilliseen numerologiaan. Todellisuudessahan Pedon merkkinäkin tunnettu 666 on yksi Viiden lain sovelluksista (mitä enemmän sitä ympäriltään etsii, sitä todennäköisemmin siihen törmää) ja luonnollisesti se on todennäköisesti vain yritys demonisoida luku 23 (ja 5), jotta ihmiset eivät luottaisi Viiden lain toimivuuteen. Tämä tavoite on tietysti ristiriidassa itsensä kanssa, sillä tällä tapaa luku vain vahvistaa Viiden lain ja numeron 23 esiintymisen merkityksellisyyttä. (Huomaa, että myös 2*3=6 ja 6+6+6=18; 1+8=9=3^2)

Numero 23 on populaarikulttuurissakin esitetty pakkomielteitä aiheuttavana mystisenä lukuna. Saksalainen elokuva 23 ja Jim Carreyn tähdittämä The Number 23 kuvaavat sitä, miten kyseinen luku näyttäytyy yhtäkkiä päähenkilön elämää määrittävänä tekijänä aiheuttaen löytäjässään hämmennystä ja vainoharhaa. Pakkomielteinen luvun mysteerin selvittäminen kuuluu oleellisena osana kertomusta siitä, miten tällaiset suuret salaliitot todellisuuden kulissien takana aiheuttavat vain hulluutta, joten niistä on parempi pitäytyä erossa. Uskotko sinä sen?

Viiden ja 23:n tarkkailun aloittaminen onkin helppoa juuri elokuvissa tai televisiosarjoissa, sillä 23:n mysteeristä innostuneet taiteilijat laittavat sitä mielellään ohimeneviin kohtauksiin esimerkiksi hotellihuoneiden tai vankilan ovien numeroina. Viittauksia numeroon löytyy esimerkiksi Monty Pythoneilta, Star Wars -elokuvista ja oman uskonnon synnyttäneestä elokuvasta The Big Lebowski. Jännittävämpää on toki lähteä ulos luontoon havainnoimaan, miten mysteeri näyttäytyy juuri omassa elämässä. Samalla voi myös bongailla niitä kolikoita.

Turun Eristiselle Seuralle erityisen läheinen luku on esimerkiksi Patentti ja Rekisteri Hallituksen ylläpitämän yhdistysrekisterin kautta: yhdistyksen rekisterinumero on 221.838. 2+2+1=5 ja 8+3+8=19; 1+9=10; 1+0=1. Tästä tulee lukusarja 5.1, eli Viiden (5) laki, jota on vain yksi (1). Luonnollisesti yhdistyksen perustamiskokous oli myös 5.5. ja hallituksessa on yhteensä 5 jäsentä (puheenjohtaja, kolme rivijäsentä ja yksi varajäsen). (5=2+3) Luku 23 myös löytyi yhdistyksen päämajan naapurikallioilta (kuvassa). Sattumaako?




Terve Eris! Kaikki tervehtii Discordiaa!

Essi E. Essi, 
puheenjohtaja, PKH, KH, EVL, EEA 




Lähteitä





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Essee: Fingerpori -mukaelmat Punk in Finland -foorumilla

Yhdistyksen säännöt

Turun Eristinen Seura ry: Toimintakertomus 2022