Syapäivän Eristyshämmennys

Diskordiaanisen kalenterin mukaan tänään on Syapäivä, eli viides hämmennyksen päivä. Eris on nyt läsnä maailmalla kaiken maailman Eristyksen myötä, mutta myös diskordiaanisen mytologian mukaan Eriksen syntymä ajoittuu näihin aikoihin. Hämmentävää? Antakaas, kun kertaan.

Principia Discordiassa kerrotaan (00044), kuinka ennen alkua oli Olematon Kao, Heikun ja Keikun täydellisen vastatyöntövedon tasapainottamana unohduksessa. Sattuman kaupalla Heiku alkoi päästä voitolle Keikusta ja syntyi Alkukaaos. Siellä unohduksen reunalla Alkukaaos tasapainotteli Heikun ja Keikun täydellisillä vastavetotyönnöillä. Käänteisen kumoamisen lain mukaisesti* Keiku pääsi voitolle Heikusta ja niin kaikkeus tempautui irti.

Tästä pääsemme kaaoksen kaudesta epäjärjestykseen, jonka aktiivinen voima syntyi opastamaan kaikkeutta takaisin unohdukseen – jottei se eksyisi kaikkiin Hupsin alueella vaikuttaviin järjestyksen periaatteisiin. Koska se oli aktiivinen, epäjärjestyksen voima saavutti hämmennyksen tilan, jossa se yhtyi Kuningattareen ja siitti ERIKSEN, Epäjärjestyksen valtiattaremme ja Olemattoman Kaon kokonaismanifestaation.

Tämä hämmennyksen tila ja Kuningattareen yhtyminen tapahtuu siis paraikaa!
Kevät ja hedelmällisyyden juhlinta ovat kiihkeimmillään, eivätkä diskordiaanitkaan jää paitsi tästä pakanallisesta juhlakaudesta.

Vuoden mittaan diskordiaanisen kalenterin mukaan siis Eris järjestäytyy hämmennyksen myötä byrokratiaksi, joka päättyy paperipulaan ja jälkivaikutusten kauden jälkeen palataan kierron alkuun. Kaikkeus palaa siis takaisin unohdukseen, mutta joka kerta tuo ying ja yang -tyylinen Heikun Keikon vastavetotyöntöjen tasapaino päätyy keikahtamaan ensin heikun ja sitten keikun puolelle ja aiheuttaa hämmennystä.

Samalla tapaa voisi ajatella esimerkiksi tieteellisen tai taiteellisen prosessin etenevän.
Mielen sopukoissa syntyy idea, jonka tarkempi tutkiskelu saattaa alkuun ilmetä kaaoksena, mutta lopulta kaaoksen lomasta alkaa muodostua epäjärjestyksen kaltaista aiheen hahmottumista, jonka parissa tutkija tai taiteilija kiroaa esimerkiksi tekemiensä haastattelujen määrää tai valitsemaansa maalaustekniikkaa. Epäjärjestys alkaa puhdistua sillä, että hämmentynyt mieli ryhtyy ihmettelemään tuotoksiaan. Lopulta tämä ihmettely aiheuttaa näkemyksen järjestyksestä, joka voimistuu, kunnes kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Vihdoin tutkijalla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia ja taiteilija saattaa nähdä valmiin teoksen kehitettävät puolet, mutta teos on kuitenkin valmis, tutkimus on tehty ja se on päästetty käsistä maailmaan. Mieleen mahdollistuu tila uudelle prosessin alulle kaaoksesta epäjärjestyksen kautta hämmennykseen, byrokratiaan ja jälkivaikutukseen.

Tätä samaa kiertoa voinee havainnoida myös koronakriisin myötä maailmalla ilmenevässä kaaoksessa, epäjärjestyksessä ja hämmennyksessä, jossa paraikaa pyritään esimerkiksi luomaan rokotetta virusta vastaan, jotta se saataisiin ”järjestykseen” ja päästäisiin ”jatkamaan eteenpäin”. Nähtäväksi jää, onnistuuko ihminen alistamaan koronaviruksen rokotteen kautta omalle järjestykselleen vai tuleeko viruksen olemassa olosta uusi normaali, jolloin viruksen sijaan ihmismieli joutuu itse taipumaan.

Uutta järjestyksen huipentumaa odottaessa voimme siis juhlistaa Syapäivän nimikkopyhimystä Sri Syadastia**, jonka koko nimi suomeksi tarkoittaa ”kaikki väitteet ovat jossain mielessä tosia, jossain mielessä valhetta, jossain mielessä merkityksettömiä, jossain mielessä totta ja valhetta, jossain mielessä totta ja merkityksettömiä, jossain mielessä valhetta ja merkityksettömiä, ja jossain mielessä totta ja valhetta ja merkityksettömiä”. Sri Syadastin viisauksiin ja hämmennyksen aikakauden aikaan sopivaksi pohdittavaksi lasketaan myös seuraava lausahdus:

”Se on huono tuuli joka ei tajuntoja räjäytä, ja muistakaa, että Hämmennyksen valloissa ei ole hirmuvaltaa. Lisätietoja saadaksenne, konsultoikaa käpylisäkettänne."

Käpylisäkkeenne kiittää ja kuittaa. 




Essi E. Essi
puheenjohtaja
Kissanhämmentäjä
Väitöstutkija
Essisti



------------------
*) KÄÄNTEISEN KUMOAMISEN LAIN Mukaan jos jotain ei tapahdu, täysin päinvastainen tapahtuu, paitsi että se tapahtuu täysin päinvastaisella tavalla kuin miten se ei tapahtunut.

**) Koko nimeltään Sri Syadasti Syadavaktavya Syadasti Syannasti Syadasti Cavaktavyasca Syadasti Syannasti Syadavatavyasca Syadasti Syannasti Syadavaktavyasca



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Essee: Fingerpori -mukaelmat Punk in Finland -foorumilla

Yhdistyksen säännöt

Turun Eristinen Seura ry: Toimintakertomus 2022